Sweet and Salty

Wpis

środa, 19 września 2012

ORZECHOWE MUFFINKI Z CREAM CHEESE

Przepis zaczerpnięty z tej stronki. Jednak oryginalny przepis to babeczki, czyli masło, którego ja nie lubię używać przy wyrobie tego typu ciasta, dlatego z pełną świadomością zamieniam je na olej, dzięki temu oszczędzamy czas, naczynia i zbędne przybory kuchenne. Idealna wersja muffinek na jesienne już coraz chłodniejsze wieczory. Dla wszystkich wielbicieli orzechów i nie tylko :)

Składniki na muffinki:

  • 85g orzechów włoskich
  • 80g cukru pudru
  • 70g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka

Składniki na cream cheese:

  • 200g serka typu cream cheese lub mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • całe kawałki orzechów włoskich do dekoracji

Orzechy drobniutko siekamy lub rozdrabniamy w blenderze. Wsypujemy do miski, następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, a także dodajemy cukier. W drugiej misce należy rozbełtać jajka dodać olej. Mokre składniki dolewamy do suchych, energicznie mieszamy łyżką tylko do wymieszania się składników. Gotowe ciasto przekładamy do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190oC. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Krem: serek ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem aż uzyskamy gładki puszysty krem. Masę przekładamy do rękawa, szprycy, lub zwyczajnie łyżką nakładamy na muffinki, a następnie układamy po kawałku orzecha. Zajadamy się :)

SMACZNEGO!!!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
co.nieco
Czas publikacji:
środa, 19 września 2012 18:07

Polecane wpisy

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Free Cup Cake Pink Cursors at www.totallyfreecursors.com
Top Blogi

Opcje Bloxa