Sweet and Salty

Wpisy

  • środa, 08 lipca 2015
    • BUŁECZKI MAŚLANE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ (THERMOMIX)

      W prezencie urodzinowo- ślubnym otrzymałam świetne urządzenie jakim jest Thermomix :) Zaczynam się przestawiać na pracę z nim. Póki co próbuję przepisów z książek dołączonych do urządzenia, jednak już zdarzyło mnie się sprawdzić kilka przepisów z bloga z wykorzystaniem Thermomixa. Poniżej pyszne bułeczki maślane z nadzieniem jagodowym i kruszonką :) Teraz przepisy będę podawać w dwóch odsłonach, dla osób robiących normalnie i takich którzy korzystają z Thermomixa :)

      Składniki:

      • 100g cukru trzcinowego
      • 50g świeżych drożdży lub 7g suchych
      • 250g mleka (wody)
      • 2 żółtka
      • 70g miękkiego masła
      • 500g mąki pszennej (u mnie orkiszowa, trzeba dać ok 50g więcej)

      Nadzienie i kruszonka

      • 200g jagód + mąka ziemniaczana
      • 50g masła
      • 70g mąki
      • 50g cukru

      Standardowe wykonanie:

      Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże i łyżkę cukru - robimy rozczyn, czekamy ok 10-15 minut aż pojawią się pęcherzyki powietrza. W przypadku drożdży suchych pomijamy tą część i wszystko razem mieszamy. Następnie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, żółtka, masło. wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i jeśli ktoś lubi dużo słodyczy to jeszcze cukier oraz kruszonkę, zimne masło łączymy z cukrem i mąką i wyrabiamy dłońmi aż powstanie konsystencja "kamyczków". Gdy ciasto nam podrośnie dzielimy je na 12 części i z każdej robimy kuleczkę, rozgniatamy i wkładamy łyżkę jagód. Następnie sklejamy i rolujemy w rękach aby powstała nam kształtna kuleczka. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, bądź w foremkę do muffinek wyłożoną papilotkami. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Każdą babeczkę smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez ok. 20 minut do zarumienienia się wierzchu. Wyjmujemy i studzimy a następnie się zajadamy :)

      THEROMIX:

      Do naczynia miksującego wsypać cukier, drożdże i mleko, wymieszać 2 min./50 c/obr. 4. Dodać 2 żółtka, masło i mąkę, wyrobić 1 min 30 s./tryb interwał. Ciasto przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Kruszonka: wszystkie składniki do miski 10s./obr.6 Dalsza część jak wyżej :)

      maślane bułeczki z jagodami

      SMACZNEGO!!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      co.nieco
      Czas publikacji:
      środa, 08 lipca 2015 11:53
  • środa, 10 czerwca 2015
    • TARTA Z PANNA COTTA I TRUSKAWKAMI

      Nareszcie nadszedł ulubiony okres w roku, a mianowicie sezon na truskawki <3 uwielbiam, kocham, mogłabym tylko je jeść! A jak dysponujemy świeżymi owocami to grzechem byłoby nie zrobić jakiegoś pysznego deseru :) delikatne ciasto, słodka panna cotta i do tego dowolne owoce, idealne truskawki ale i malinki się nadadzą. Szybka w przygotowaniu, chwilkę musi postać w lodówce ale jej smak zrekompensuje cały włożony trud, którego praktycznie nie ma!

      Składniki na ciasto:

      • 75g masła
      • 50ml wody
      • Łyżka cukru
      • Szczypta soli
      • 150g mąki

      Składniki na panna cotta:

      • 30g cukru
      • 200g śmietany kremówki 30-36%
      • 100g mleka
      • Laska wanilii
      • 170g białej czekolady
      • 3 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
      • dodatkowo ok. 500g truskawek

      Ciasto: zimne masło kroimy na mniejsze kawałki dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto, następnie podsypując mąką (o ile jest taka konieczność) rozwałkowujemy ciasto i wykładamy do foremki o średnicy 24cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-200oC przez ok 15 minut - do zarumienienia. Wyciągamy i pozostawiamy całkowitego wystygnięcia.

      Krem: do jednego garnka wlewamy śmietankę, mleko, cukier i ziarenka z latki wanilii, stawiamy na gazie i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę, zostawiamy na dwie minuty a następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

      W drugim garnuszku wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 2 łyżkami zimnej wody, zostawiamy na chwilę aby napęczniała. Następnie delikatnie podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, następnie wlewamy do ciepłej masy śmietanowo czekoladowej i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zacznie tężeć przelewamy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 1godzina). Na wierzchu układamy truskawki, możemy wierzch posypać startą białą czekoladą lub cukrem pudrem. Zajadamy się.

      tarta panna cotta i truskawki

      SMACZNEGO!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „TARTA Z PANNA COTTA I TRUSKAWKAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      co.nieco
      Czas publikacji:
      środa, 10 czerwca 2015 21:19
  • niedziela, 08 lutego 2015
    • ORKISZOWE TARTALETKI Z LEMON CURD I BEZĄ

      Krucha babeczka w zdrowszej wersji, cytrynowy krem i krucha i zarazem ciągnąca się beza, idealnie zrównoważony smak. Szybki i prosty przepis, który gorąco polecam. Orzeźwiający smak cytryny idealnie pasuje do kruchej tartaletki i rozpływającej się w ustach bezy. Moja idealna wersja babeczek :)  

      Przepis na babeczki:

      • 250g maki orkiszowej
      • 150g zimnego masła
      • 2 żółtka
      • 100g cukru pudru

       Przepis na Lemon Curd:

      • 2 żółtka
      • 2 jajka
      • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
      • 150g cukru
      • sok wyciśnięty z 3 cytryn (120-150ml w zależności jak kwaśne ma być)

      Przepis na bezy:

      • 4 białka z jajek
      • 200g cukru pudru
      • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka octu

       

      Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, zimne masło pokrojone na małe kawałeczki oraz dwa żółtka. Zagniatamy szybko ciasto. Gotowe zawijamy w folię i chowamy na 30 minut do lodówki.

      W tym czasie robimy krem. Do garnuszka wbijamy dwa jajka i dodajemy dwa żółtka, przy użyciu różdżki należy je dokładnie rozbełtać. Następnie dodajemy cukier oraz  mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy sok z cytryn. Stawiamy garnek na małym gazie i cały czas mieszając gotujemy. Po zagotowaniu (pojawią się bąble charakterystyczne dla budyniu) gotujemy jeszcze 2 minuty. Odstawimy do ostygnięcia.

      Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 milimetrów, wykrawamy kółeczka i wyklejamy foremki do babeczek. Pieczemy ok 5 minut w temperaturze 180oC, aż lekko się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

      W czasie pieczenia robimy bezy. W misce ubijamy na sztywną pianę białka (uwaga żeby ich nie przebić), następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier puder, każdorazowo ubijając masę. Na koniec dodajemy skrobię i ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego lub łyżką wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wielkość bez powinna być dopasowana do wielkości foremki na tartaletki. Rozgrzany do 180oC piekarnik przykręcamy do 150oC, wkładamy bezy i pieczemy 30 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezy na 30 minut w zamkniętym piekarniku.

      Na upieczoną tartaletkę nakładamy porcję kremu oraz bezę. Podajemy i się zajadamy :)

      tartaletka lemon curd beza

      tartaletka lemon curd beza

      SMACZNEGO!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ORKISZOWE TARTALETKI Z LEMON CURD I BEZĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      co.nieco
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 lutego 2015 19:53
  • czwartek, 06 listopada 2014
    • ROGALE MARCIŃSKIE

      Rogal świętomarciński to regionalny przysmak tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu z okazji dnia św. Marcina, czyli 11 listopada. Rogal z nadzienia z białego maku coraz częściej można zakupić w okolicach święta w każdym zakątku Polski. Przepis który przedstawiam poniżej pochodzi ze strony i według mnie bije na głowę te kupne, które z reguły są strasznie przesłodzone. Przepis dość pracochłonny, bo potrzebujemy aż dwóch dni, ale gorąco polecam, bo w smaku są przepyszne! Ciasto drożdżowo- półfrancuskie z nadzieniem pełnym rozmaitych smaków.

      Składniki na ciasto:

      • 250ml ciepłego mleka
      • 30 g świeżych drożdży
      • 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej)
      • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
      • 3 łyżki drobnego cukru
      • szczypta soli
      • 3 łyżki rozpuszczonego i przestudzonego masła
      • 200 g miękkiego masła (do wałkowania)

      Składniki na nadzienie:

      • 350 g białego maku
      • 100 g masy marcepanowej
      • 3/4 szklanki cukru pudru
      • 150 g orzechów włoskich
      • 100 g blanszowanych migdałów - bez skórki
      • 70 g suszonych fig
      • 70 g daktyli bez pestek
      • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
      • 2 białka
      • 4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

      Dodatkowo:

      • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali
      • 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier)
      • posiekane orzeszki lub migdały do posypania

      Ciasto: Przygotować rozczyn: do ½ szklanki ciepłego mleka dosypać łyżkę cukru i pokruszone drożdże, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.

      Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru na jasną puszystą masę. 3 łyżki masła roztopić w małym rondelku.

      Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy szczyptę soli, następnie dodajemy rozczyn, pozostałe mleko i żółtka z cukrem. Wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste i dodajemy roztopione, ostudzone masło i wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

      Schłodzone ciasto kładziemy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 45x25 cm. Miękkie 200 g masła rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta (od razu całe 200 g masła). 1/3 ciasta złożyć do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła tę górną – wyjdą trzy warstwy. Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt. Złożyć tak jak poprzednio na trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę (30 minut też w zupełności wystarczy). Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc.

      Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

       Nadzienie: Mak, figi i orzechy włoskie wkładamy do oddzielnych misek i sparzyć gorącą wodą. Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć (na drobnym sicie lub na gazie). Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i śmietaną. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać okruszki biszkoptowe, posiekaną skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Masa powinna być zwarta, ale nie twarda (jeśli jest za mocno zbita można dodać łyżkę śmietany).

       

      Wykonanie: Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 (albo 8) trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Szerszy brzeg trójkąta założyć na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód (na stronie z przepisem są zdjęcia). Masa makowa ma prawo, a nawet powinna lekko wychodzić i być widoczna.

      Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut.

      Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody), posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.

      rogal marciński

      SMACZNEGO!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „ROGALE MARCIŃSKIE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      co.nieco
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 listopada 2014 10:29
  • poniedziałek, 30 czerwca 2014
    • BEZGLUTENOWE MUFFINY Z JAGODAMI I MALINAMI

      Strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o pyszny wypiek z sezonowymi owocami :) Jagody i maliny w muffince to jest coś co zawsze będzie się u mnie pojawiało, najlepsze wypieki są te w których można użyć świeżysz owoców. Słodko polecam przepis, prosty, szybki i do tego przepyszny.

      Składniki:

      • 1 szklanka mąki ryżowej
      • 1/3 szklanka mąki kukurydzianej
      • 2/3 szklanki maki gryczanej
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
      • 1 szklanka mleka
      • 1/3 szklanki oleju
      • 1 jajko
      • ok. 1,5 szklanki jagód
      • ok. 36 malin

      Do jednej miski wsypujemy przesiane mąki, sodę oraz cukier, do drugiej miski wlewamy mokre składniki: mleko, olej, jajko i mieszamy. Do suchych składników dolewany mokre, dosypujemy jagody i delikatnie tylko do połączenia się składników mieszamy. Gotową masę nakładamy do 2/3 wysokości foremki a następnie do każdej babeczki delikatnie wciskamy po trzy malinki. Pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Odstawiamy do ostudzenia i się zajadamy :)

      bezglutenowe babeczki z malinami i jagodami

      SMACZNEGO!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      co.nieco
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 czerwca 2014 13:32
    • JAGODOWE PLACUSZKI

      Kochani wybaczcie ciszę na blogu. Dawno nic nie wrzucałam, ale miałam małą przerwę od słodkości. Teraz wracam ze zdrowszymi wersjami przepisów. Jako że moja Druga Połówka będąc alergikiem powinna się wystrzegać glutenu. postanowiłam przetestować, pozamieniać parę włąsnych przepisów na wersje bez glutenu, a także ograniczyć spożycie mleka. Dziś przedstawiam przepis z mojego ostatnimi czasy ulubionego bloga. Pyszne placuszki, z jeszcze lepszymi jagodami na które jest teraz sezon więc gorąco zachęcam do zrobienia.

      Składniki:

      • 400ml mleka kokosowego
      • 2 jajka
      • 3 łyżki cukru trzcinowego
      • szczypta soli
      • 1 i 1/3 szklanki maki ryżowej
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej*
      • ok. 300g jagód
      • ew. jogurt naturalny do ozdoby

      * w oryginalnym przepisie jest proszek, lecz on w swoim składzie ma mąkę pszenną więc wymieniamy go na sodę

      W garnuszku lekko podgrzewamy mleko, aby uzyskało płynną formę, po czy przelewamy do miski, dodajemy jajka i mieszam przy użyciu trzepaczki, następnie dosypujemy cukier, sól i przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jagody, delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną teflonową patelnię wykładamy po 2 łyżki, na każdy jeden placek ciasta. Smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Uwaga owoce jagody niestety mają tendencję do przypalania. Usmażone placuszki nakładamy na talerz, polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy jagódkami. Zajadamy się :)

      placki jagodowe

      SMACZNEGO!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      co.nieco
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 czerwca 2014 13:12
  • poniedziałek, 07 kwietnia 2014
    • KRUCHE BABECZKI Z LEMON CURD I BITĄ ŚMIETANĄ

      Krucha babeczka, cytrynowy krem i bita śmietana, idealnie zrównoważony smak. Szybki i prosty przepis, który gorąco polecam. Orzeźwiający smak cytryny idealnie pasuje do lekkości i słodkości bitej śmietany. Moja idealna wersja babeczek :)  

      Przepis na babeczki:

      • 250g maki pszennej
      • 150g zimnego masła
      • 2 żółtka
      • 100g cukru pudru

       Przepis na Lemon Curd:

      • 2 żółtka
      • 2 jajka
      • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
      • 150g cukru
      • sok wyciśnięty z 3 cytryn (120-150ml w zależności jak kwaśne ma być)

      

      Dodatkowo:

      • 300g śmietany kremówki (30 lub 36%)
      • cukier puder do smaku
      • malinki do ozdoby

       

      Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, zimne masło pokrojone na małe kawałeczki oraz dwa żółtka. Kroimy nożem do lekkiego połączenia się składników a następnie sprawnie zagniatamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię i chowamy na 30 minut do lodówki.

      W tym czasie robimy krem. Do garnuszka wbijamy dwa jajka i dodajemy dwa żółtka, przy użyciu różdżki należy je dokładnie rozbełtać. Następnie dodajemy cukier oraz  mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy sok z cytryn. Stawiamy garnek na małym gazie i cały czas mieszając gotujemy. Po zagotowaniu (pojawią się bąble charakterystyczne dla budyniu) gotujemy jeszcze 2 minuty. Odstawimy do ostygnięcia.

      Cisto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 milimetrów, wykrawamy kółeczka i wyklejamy foremki do babeczek. Pieczemy ok 5 minut w temperaturze 180oC, aż lekko się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

      Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder według uznania.

      Na gotową kruchą babeczkę nakładamy krem, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego lub po prostu używając łyżki na każdą babeczkę z kremem nakładamy bitą śmietanę i ozdabiamy maliną.

      Zajadamy się!

      babeczki z lemon curd

      babeczka z lemon curd

      SMACZNEGO!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      co.nieco
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 kwietnia 2014 10:11
  • czwartek, 27 lutego 2014
    • PIECZONE PĄCZKI

      Najlepsze pączki jakie jadłam, zdecydowanie lepsze niż smażone! Dodatkowo bez zapachu oleju, mniej kaloryczna wersja a mimo tego nic im w smaku nie brakuje :) Gorąco polecam bo przepis jest super! Ja dodałam mój ulubiony dżem truskawkowy z lidla i wyszło przepysznie.

      Składniki (16 sztuk):

      • 100ml ciepłego mleka
      • 50g świeżych drożdży
      • 370g mąki pszennej
      • 170g miękkiego masła
      • szczypta soli
      • 50g cukru
      • 3 jajka

      Dodatkowo:

      • marmolada różana lub truskawkowa
      • szklanka cukru pudru
      • sok z cytryny
      • skórka pomarańczowa lub cytrynowa

      Jajka, drożdże i masło wyjmujemy wcześniej aby uzyskać temperaturą pokojową. Masło najlepiej pokroić na mniejsze kawałki.

      W miseczce robimy rozczyn: ciepłe mleko mieszamy z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i pokruszonymi drożdżami. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn znacznie zwiększy swoją objętość. Można wstawić do miski z ciepłą wodą. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól. Dodajemy rozczyn i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku i mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (polecam robota z hakiem) ok. 10 minut. Następnie stopniowo dodajemy masło i znów ugniatamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto i wyjmujemy na stolnicę. Podsypujemy lekko mąką. Rozpłaszczamy dłońmi na grubość ok 1 cm i szklanką wycinamy kółka na każdy nakładamy łyżkę marmolady lub dżemu. Składamy na pół i sklejamy jak pierogi a następnie zbieramy łączenie w jedno miejsce i układamy w papilotce łączeniem do dołu. Odkładamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180oC (góra dół, nie termoobieg) przez ok 13-15 minut. Wyjmujemy i studzimy.

      Lukier: do miseczki wsypujemy cukier puder, następnie dodajemy po trochy sok z cytryny (lub sok pomarańczowy lub wodę) i energicznie mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Polewamy pączka i posypujemy kandyzowaną skórka pomarańczową lub cytrynową lub po prostu posypujemy cukrem pudrem.

      pieczone pączki

      etap tworzenia:

      pieczone pączki

      pieczone pączki

      SMACZNEGO!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIECZONE PĄCZKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      co.nieco
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 lutego 2014 08:33
    • FAWORKI

      Ach tłusty czwartek nie może się obyć bez faworków, zdecydowanie są moim faworytem w tym dniu, pączki się do nich nie umywają :) Uwielbiam, Cieniutkie, chrupiące posypane słodkim cukrem pudrem, po prostu rozpływające się w ustach. Najlepsze te z przepisu od mamy :) Gorąco polecam!

      Składniki:

      • 6 żółtek
      • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
      • 2-3 łyżki spirytusu (ew. ocet ale polecam alkohol)
      • szczypta soli
      • ok. 1/2kg mąki pszennej
      • smalec do smażenia

      Żółtka wymieszać ze śmietaną, wrobić część mąki i sól, dodać spirytus, następnie dodając resztę mąki wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i błyszczące. Na koniec okładamy ciasto wałkiem (jak ktoś ma gorszy dzień to w sam raz) lub rzucamy kilka razy na stolnicę, aby napowietrzyć ciasto. Włożyć na krótki czas do lodówki. Wałkujemy bardzo cienko, przez ciasto powinna prześwitywać stolnica. Kroimy na paski, w środku nacinamy przewijamy i smażymy koniecznie na SMALCU!! (Olej się nie nadaje) przez chwilkę aż faworki się zarumienią (nie przypalić). Wyjąć na papierowy ręcznik, Przełożyć na talerz i odsypać obficie cukrem pudrem. Zajadać się :)

      faworki

      SMACZNEGO!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      co.nieco
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 lutego 2014 08:03
  • niedziela, 26 stycznia 2014
    • CHOCOLATE CHIP COOKIES

      Tradycyjne amerykańskie ciastka, często dostępne w sieciowych kawiarniach, bardzo pyszne! Środek ciągnący, wierzch chrupiący, a do tego rozpływające się kawałki czekolady :) Gorąco polecam bo bardzo szybki i prosty przepis!

      Składniki:

      • 100g miękkiego masła
      • 80g brązowego cukru
      • 80g białego cukru
      • 1 jajko
      • 2 łyżki cukru waniliowego
      • 155g mąki (szklanka)
      • 1/3 łyżeczki soli
      • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 300g czekolady (100g białej, 100g mlecznej, 100g gorzkiej)

      Czekoladę siekamy na małe kawałeczki (jeśli w pasku w opakowaniu są trzy kawałeczki to każdą cząstkę kroimy na 6 kawałeczków, jeśli są 4 kostki w rządku kroimy na 4 części). W misce ucieramy masło z brązowym i białym cukrem ok 5 minut, po tym czasie dodajemy jajko i ucieramy kolejne 5 minut. Następnym krokiem jest dodanie przesianych suchych składników (mąka, sól, proszek) i cukier waniliowy. Na koniec dosypujemy czekoladę i mieszamy łyżką aż się wszystko dokładnie zmiesza. Z ciasta formujemy kulki (polecam ręce) wielkości kulki lodów i układamy w sporych odstępach. Każdą kulkę lekko zgniatamy. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150oC, aż brzegi zaczną się przyrumieniać. Wyjmujemy i studzimy (po wyjęciu środek jest miękki), po ostudzeniu wierzch jest chrupki a wnętrze ciągnące.

      chocolate chip cookies

      SMACZNEGO!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CHOCOLATE CHIP COOKIES”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      co.nieco
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 stycznia 2014 20:03

Kalendarz

Grudzień 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Free Cup Cake Pink Cursors at www.totallyfreecursors.com
Top Blogi

Opcje Bloxa